Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dr. Papp Lajos: elfelejtettek ünnepelni egyetemistáink
  2013-10-18 13:23:07, péntek
 
  Dr. Papp Lajos a Kaposvári Egyetem professor emeritusaként nyílt levélben fordult a az egyetem polgáraihoz, szülőkhöz, a jó szándékú emberekhez. A tanévnyitón látott öltözködési jelenségek kapcsán, arra keresi a választ, hogy tudunk e még ünnepelni.

A Kaposvári Egyetem professor emeritusaként fordulok a jó szándékú emberekhez: egyetemi hallgatókhoz, oktatókhoz, a hallgatók szüleihez és nagyszüleihez. A 2011-12-es és a 2012-13-as egyetemi tanévnyitó ünnepségen az egyetem professzoraként vettem részt, az elsőéves hallgatók, a gólyák ünnepélyes egyetemi belépőjén.

A tavalyi megnyitó meleg szeptemberi napra esett. A füllesztő melegben az egyetem vezetői: rektor, rektorhelyettesek, dékánok, Kaposvár város polgármestere, megyei elöljáróságok, az Oktatási Minisztérium prominensei foglaltak helyet a díszasztalnál. Az egyetemi vezetők sötét ruhában, férfiak nyakkendőben, az ünnepnek megfelelően talárban (amely vastag, bársonyszerű anyagból készült) két órán keresztül izzadva, de láthatóan az ünnepséget nem zavarva fogadták az egyetemre belépőket, azok szüleit és nagyszüleit. Az ünnepség rendkívül fegyelmezetten, szervezetten, kellő komolysággal zajlott. A művészeti kar hallgatói az alkalomnak megfelelően ünnepi ruhába öltöztek, tartalmas, szép előadást tartottak.

Az évnyitó utolsó jelentős eseménye, amikor a karok dékánjai minden egyes hallgatóval kezet fogva egyetemi polgárokká fogadják az újonnan érkezőket. Előttem vonult el több száz fiatal. A rendkívüli melegben a csaknem ezer ember harminchét fokos teste a teremben lévő hőmérsékletet csak növelte.

A meleg ellenére az utolsó, a legünnepélyesebb aktusig jól éreztem magam. Majd kezdtek a hallgatók felsorakozni a dékáni kézfogáshoz. Zavarba jöttem. A kevés számú fiú ünneplőben, a lányok döntő része strandöltözetben, mások otthonkának tűnő háziruhában jelentek meg. Strandpapucsban, kétrészes babydollban, feszülő rövidnadrágban, rongyos farmerben, helyenként a testet nem takaró öltözetben. Itt és ezen a ponton kell megkövetnem az egyetemi hallgatókat a szülők és a nagyszülők nevében, mert nem tanítottuk meg őket ünnepelni.

Nem tanítottuk meg őket arra, hogy mi a különbség az egyszerű hétköznapok és az ünnepek között. Nem tanítottuk meg arra, hogy hogyan tiszteljük meg egymást a mindennapokban és az ünnepeinken. Magyarul: nem neveltük őket. Sem a szüleik, sem a tanítóik. A felnőtté válás az érettségivel kezdődik, érett emberként kell, hogy egyetemre kerüljenek. Lehet, hogy kínkeserves nehézségek árán tanítottuk, taníttattuk őket, de nem neveltünk.

Paraszti származású gyermekként falun nőttem fel. Ünnep- és vasárnapokon a paraszti ház portáján mindenki sepert, és a háza előtti utat takarította. Ünneplésre készültek. Mindannyian megmosdottak, a férfiak megberetválkoztak. Az asszonyok kora reggeltől ünnepi ebédet főztek, majd felöltötték (sokszor egyetlen) ünnepi ruhájukat. Tiszta testre tiszta ruhát. Ünneplőruhát. Ebben a ruhában mentek templomba, majd az ünneplőruhában ültek az ünnepi asztalhoz. A közös ebéd után sem vetették le ünnepi ruhájukat, beszélgettek, iszogattak, s ha a falunak volt közös polgári találkozása, akkor ebben a ruhában jelentek meg. Kilenc-tíz éves kis parasztgyerek voltam, aki a nyarat mindig kopaszon, egy szál klottgatyában töltötte.

Soha nem felejtem el azt a napot, amikor szüleimmel először színházba mentem. Az ünnepi ruhámat kellett felhúzni. Szüleim is ünnepi ruhát öltöttek. A színházban, a gyönyörű pécsi színházban először láttam a templomon kívül az arany csillogását, a süppedő fotelokat, székeket, az ünneplőbe öltözött embereket. Gyerekfejjel ekkor értettem meg, hogy nemcsak szakrális, hanem más ünnepek is vannak, amikor megtisztítjuk testünket, lelkünket, és ünneplőbe öltözünk. Nem a papot, a színészt, a templomot tiszteltük meg ünnepi öltözetünkkel, hanem önmagunkat. Rendet raktunk kívül és belül.

Ma, ha színházba vagy koncertre megyek, a szélsőségek kavalkádjába beleszédülök. A nagyestélyi egyszerre van jelen a rongyos farmerrel, a fodrászremekművek a zsíros, ápolatlan hajjal. A közös terekben az ápolatlan test kigőzölgő szaga keveredik a legdrágább francia parfümök illatával. A színházban nem a rendet, hanem a káoszt érzem.

Elfelejtettünk ünnepelni.

Hogyan taníthatnánk meg a rendre, az ünnepre gyermekeinket, ha mi is elfelejtettünk ünnepelni? Mi még abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a nemzedékünket nemcsak tanították, hanem pedagógusok, nevelők segítették a felnőtté válásban az emberi lét egyik legfontosabb elemére, a helyes viselkedésre, a helyes öltözékre, a testápolásra, az EMBERI életre. Nem csak a hétköznapjaink szürkék. Az ünnepeinket is szürkévé mostuk.

Ezek a bűnök nem gyermekeink bűnei. Ezek a bűnök mulasztással elkövetett bűnök, amelyeket anyák, apák, öregapák és öreganyák követtek el az elmúlt negyven-ötven évben.

Írásom kezdetén összefoglaltam az elmúlt év megnyitójának nekem fájdalmat okozó eseményét. Ezzel tudom szembeállítani az idei évnyitót, amikor a hallgatók ünnepi öltözetben jelentek meg. Az idén is volt miniszoknya, testre feszülő ruha, kivágott dekoltázs, de nem volt strandpapucs és szakadt farmer. Én megköszöntem a rektornak, a rektorhelyetteseknek ezt a napot, mert úgy éreztem, hogy valami elkezdődött. Helyére kerültek a dolgok.

Ezért rendkívül fájdalmas számomra, hogy a fiatalok lázadását felhasználva ismét és ismét napi politikai acsarkodássá züllesztik a legnemesebb emberi értékeket.

Kéréssel fordulok a Kaposvári Egyetem hallgatóinak szüleihez, nagyszüleihez: meséljenek arról, hogy régen, az ő korukban hogyan ünnepeltek! Óvják meg gyermekeiket attól, hogy a bulvársajtó meztelen testüket ünneprontásra használja. Kérem az egyetem vezetőit és okta­tóit, hogy legyenek türelemmel hallgatóik iránt. Nem meghátrálni kell, hanem megmagyarázni nekik a dolgok lényegét.

Szeretettel, de határozottan.

Papp Lajos

az MTA doktora, a Kaposvári - Egyetem professor emeritusa






 
 
1 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: strandöltözetben, legünnepélyesebb, professzoraként, strandpapucsban, elfelejtettünk, fegyelmezetten, szembeállítani, hétköznapjaink, mindennapokban, összefoglaltam, rövidnadrágban, ünneplőruhában, ünneprontásra, parasztgyerek, megmagyarázni, nagyszüleihez, díszasztalnál, hőmérsékletet, emeritusaként, nemzedékünket, gyermekeinket, megnyitójának, elöljáróságok, polgármestere, öltözetünkkel, megtisztítjuk, klottgatyában, érettségivel, hallgatókhoz, megköszöntem, ünneplőruhát, beleszédülök, felhasználva, minisztérium, gyerekfejjel, kavalkádjába, tanévnyitón látott, hallgatók szüleihez, egyetem professzoraként, elsőéves hallgatók, gólyák ünnepélyes, tavalyi megnyitó, füllesztő melegben, egyetem vezetői, egyetemi vezetők, ünnepnek megfelelően, egyetemre belépőket, ünnepség rendkívül, alkalomnak megfelelően, évnyitó utolsó, karok dékánjai, újonnan érkezőket, Papp Lajos, Kaposvári Egyetem, Oktatási Minisztérium,
Bertalan Judit (#1)   2013-10-20 12:17:13
Köszönöm a cikk közlését és gratulálok a szépséges, tartalmas lapodhoz.
Kívánok jó egészséget és vidám, derűs vasárnap délutánt.
Judit
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Jó éjszakát  Amit átélünk,  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 25  Pillangó  György napra  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Beney Zsuzsa - Sirató  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Minden szülő a lényével nevel.  Ez a jó az alvásban.  Palóc Grand Canyon  Esti kép  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Paul David Tripp Április 23  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Messziről jött ember  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Irgalom és ítélet  Szent György napi hiedelmek, s...  Naplemente  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Messziről jött ember  Paul David Tripp Április 23  Életművészet  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fodor Ákos költő,  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Paul David Tripp Április 23  Irgalom és ítélet  Fodor Ákos költő,  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Miért nem menti meg Jézus...  A fenyő nem szép fa, (...)  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Gondolatok az életről és szere...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Muratáj  Pillangó  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Sokkal bölcsebb a természet,  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tanévnyitón látott, hallgatók szüleihez, egyetem professzoraként, elsőéves hallgatók, gólyák ünnepélyes, tavalyi megnyitó, füllesztő melegben, egyetem vezetői, egyetemi vezetők, ünnepnek megfelelően, egyetemre belépőket, ünnepség rendkívül, alkalomnak megfelelően, évnyitó utolsó, karok dékánjai, újonnan érkezőket, rendkívüli melegben, csaknem ezer, teremben lévő, meleg ellenére, legünnepélyesebb aktusig, hallgatók felsorakozni, dékáni kézfogáshoz, kevés számú, lányok döntő, ponton kell, egyetemi hallgatókat, nagyszülők nevében, egyszerű hétköznapok, ünnepek között, felnőtté válás, érettségivel kezdődik, háza előtti, férfiak megberetválkoztak, asszonyok kora, ruhában mentek, ünneplőruhában ültek, ünnepi asztalhoz, közös ebéd, falunak volt, ruhában jelentek, nyarat mindig, szál klottgatyában, ünnepi ruhámat, gyönyörű pécsi, templomon kívül, arany csillogását, süppedő fotelokat, ünneplőbe öltözött, templomot tiszteltük, szélsőségek kavalkádjába, nagyestélyi egyszerre, rongyos farmerrel, közös terekben, ápolatlan test, legdrágább francia, káoszt érzem, ünnepre gyermekeinket, szerencsés helyzetben, nemzedékünket nemcsak, felnőtté válásban, helyes viselkedésre, helyes öltözékre, hétköznapjaink szürkék, bűnök mulasztással, elmúlt negyven&#8211, idei évnyitót, hallgatók ünnepi, fiatalok lázadását, legnemesebb emberi, bulvársajtó meztelen, egyetem vezetőit, dolgok lényegét, strandöltözetben, legünnepélyesebb, professzoraként, strandpapucsban, elfelejtettünk, fegyelmezetten, szembeállítani, hétköznapjaink, mindennapokban, összefoglaltam, rövidnadrágban, ünneplőruhában, ünneprontásra, parasztgyerek, megmagyarázni, nagyszüleihez, díszasztalnál, hőmérsékletet, emeritusaként, nemzedékünket, gyermekeinket, megnyitójának, elöljáróságok, polgármestere, öltözetünkkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4546
  • e Hét: 26836
  • e Hónap: 49103
  • e Év: 181657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.